Du kan kjenne lukten som fyller hele dalen. Lukten av
Ramsløk, den norske hvitløken.
Det er et eventyr om våren. Ramsløk vokser på fuktige
skyggefulle steder i barskog, gjerne som verdifulle hemmeligheter for oss
sankere, et sted hvor vi finner gleden, tar den med hjem og legger den på
glass. Jeg lager pesto og nyter smaken og synet av den fantastiske grønnfargen.
Pesto består av 200 gram ramsløk, 4 del olivenolje, 50 gram
parmesan, saften av en lime, 1 dl ristede pinjekjerner og 2 ts salt. Dette
kjøres i en foodprosessor og er ferdig på noen minutter. Kan lagres på glass i
sikkert et år, men er best fersk, særlig i pasta, på ost, laks eller kylling.
Jeg prøver meg også på ramsløk-salt. I går kveld tok jeg 250
gram flaksalt og blandet med most ramsløk, og nå står denne blandingen og
tørker på 50 grader i tørkeren i 24 timer. Det blir flott krydder. Og hele
huset fylles av godlukt.
Jeg er blitt med i en gruppe som heter Ramsløk på Facebook.
Jeg postet bilde av meg selv med sankekurv i skogen på søndag. Jeg fikk mange
likes. Men det finnes kanpt et kommentarfelt i verden som er uten moralsk
harme. En dame rettet en advarende pekefinger mot meg. Hun lurer på om jeg har
plukket i vernede områder. Om jeg har vært på ramsløk-slang. Om jeg er en
skurk.
Jeg blir nervøs av slikt. Jeg har googlet verneområder i
Bærum. Det viser seg at jeg har plukket 50 meter utenfor grensen. Jeg er på
riktig side av loven. I denne saken. Det
er da noe.
13. mai 2025
Randsone-ramsløktyv. Vederstyggelig.
SvarSlettDette er en kommentar som ligner på noe øyvind Lind Fossen kunne sagt
SlettPussig nok mange vernesoner på vestkanten i Oslo. En sammenheng?
SvarSlettEr det færre i øst?
Slett